1950-TŐL NAPJAINKIG

Fürdő története

Az 1950-es közepén a Körös-toroki strand fejlesztésével azonos időben a Tisza szeszélyes vízjárását ismerve a város vezetői döntöttek a városközpontban megvalósítandó strandfürdőről. A helyét a Népkert területén jelölték ki. A terveket Csókási Ferenc, városi főépítész készítette. A tervnek megfelelően megépített 50 méteres úszómedencét 1958. május 28-án adták át az úszni és fürdőzni vágyóknak. Az úszó medence vizét a fürdő területén 1957-ben fúrt hideg vizes és az 1960-ban elkészült 1076 méteres mélyfúrású 46 Celsius fokos termálvizet adó kutak biztosították. A bőséges termálvíz lehetővé tette, hogy a megépült tisztasági fürdő 1963. november 5-én megnyílhatott a csongrádi polgárok, a városban lévő nagyszámú komfort nélküli házakban élők előtt. a tisztasági fürdőben, mely szervesen kapcsolódott a meglévő strandfürdőhöz, a 10 db kádas fürdőszobát naponta több százan vették igénybe. Az épület belsőben egy 35 m2-es és két kisebb medence is épült. A fürdőt igénybe vevők között a mozgásszervi panaszokkal élő vendégek jelezték kezelő orvosaiknak a víz kedvező hatását.

Az 1970-es évek elején a strand Dob utcai épület részében lévő raktárhelyiségekből orvosi rendelőt, öltözőket és váró szobát alakítottak ki. Az Egészségügyi Minisztérium a termálvizet gyógyvízzé, majd ezt követően a fürdőt Csongrád megyében az elsők között gyógyfürdővé nyilvánította. A gyógyfürdő létrejöttében a balneo, fizió és az elektroterápiás kezelés megvalósításban meghatározó szerepe volt a város reumatológus szakorvosának, Dr. Hüvelyes Istvánnak. A kádfürdős szobák helyén a víz alatti masszázs, szénsavas iszapkezelés, gyógy masszázsszolgáltatás valósult meg. A gyógyfürdő a közeli városok és kistelepülések orvosi beutaltjait is fogadta.
A gyógykezelések száma 1990-ben 38987 főre emelkedett, a vidéki beutaltak aránya 21%-os volt. A közeli városok fürdőfejlesztései hatására ez a szám folyamatosan csökkent. Az úszásoktatás, a versenyszerű úszás, a vízilabdázás iránti igény fokozatosan nőtt a városban. Ezt figyelembe véve 1980-ban tanmedence épült sátorfedéssel és elkezdődött az iskolai úszásoktatás. A város szívében, az árnyas fák közötti fürdő kedvelt helye lett a kisgyermekes családoknak is. Az üzemeltető a Csongrád megyei Víz- és Csatornamű Vállalat egy gyermekpancsoló medencét épített.
A fürdő gyógyvizet adó kútjának vízhozama folyamatosan csökkent, ezért a kutat 1996-ban felújították. A jogszabályi változásokhoz alkalmazkodva az 50 méteres úszómedence 2002-ben vízforgató berendezést kapott. A gyógyászati részleget ismét felújították, korszerű gyógyászati eszközökkel szerelték fel és egy kétkabinos finn szaunát építettek. Az OTH kötelezte mindazokat a gyógyvizet használókat, akik a gyógyvízminősítést 2000 előtt kapták meg, hogy a termál kút vizét újra vizsgáltassák be. A termálkút vizének alacsony oldott ásványi anyag tartalma miatt a gyógyvízminősítést vissza vonták. A gyógyfürdői funkció megtartása érdekében az iszapkezeléseknél hévízi gyógyiszapot kellett használni. A város intézményeinek fűtési rendszerét a Bökényi termálkút 80,2 Celsius fokos vizére. építették ki. A fűtési rendszer véghasználója a fürdő lett. A termálvíz magas ásványi anyag összetételét ismerve megkezdődött a gyógyvízzé minősítés folyamata.
Az orvosi vizsgálatok igazolták a víz gyógyító hatását és 2014-ben megkapta a Csongrádi Gyógyvíz elnevezést és minősítést. A termálkút vizének vizsgálati eredménye: „közepesen oldott anyagtartalmú nátrium- hidrogén-karbonátos jellegű, igen lágy fluoridos termálvíz, melynek jelentős a metakosav tartalma”. Mindezek indokolttá tették a fürdő fejlesztését. Az üzemeltető a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft 2012-ben pályázatot nyújtott be a Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával, amelyet kedvezően bíráltak el. A közel 1 milliárdos beruházás költségének 50%-át az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatta. A beruházás kivitelezője a STRABAG – MML Kft lett. Új gyógyászati részleg épült gyógymedencével korszerű gépészeti berendezésekkel, eszközökkel, wellness részleggel, 400 m2-es szabadtéri élménymedence sorral. A megújult új tanmedence az épület belsőben kapott helyet. A legfiatalabbak játszóházat, a nagyobbak kültéri csúszdát vehetnek igénybe. A gyógyászati vizsgálatok és kezelések mellett a szórakozás és a pihenés lehetősége is megteremtődött. Az úszó és vízilabdázó sportegyesületek a 50m-es medencében folytathatják tevékenységüket, tudva hogy számukra a végleges megoldást csak egy új vízi sportlétesítmény jelentheti.
A csongrádi Gyógy- és Strandfürdő jövőjét az határozza meg, hogy meddig tudja magas fokon kiszolgálni a vendégek igényeit. A fürdő jövőjét Ön, kedves látogató fogja meghatározni.

Kövesse Ön is Facebook csatornánkat

Friss hírek, akciók és sok más érdekes információ fürdőnkről.
KÖVETEM