Előbb kellett volna! De talán még nem késtünk el Józsa Feri és Fássy Sanyi barátommal amikor úgy döntöttünk, hogy emléktábla állításával tisztelgünk egykori úszóedzőnk, Dr. Csongrádi József emléke előtt.

Kezdeményezésünket a város és az uszoda vezetése egyaránt támogatta. Ez egyrészt abban nyilvánult meg, hogy a felmerülő költségek nagyobbik hányadát az Önkormányzat magára vállalta, másrészt Bedő Tamás polgármester méltatta a hajdani úszóedző és sportmenedzser munkásságát a tábla felavatásánál. Ez utóbbi aktusra az Uszoda bejáratánál 2021 június 26-án 13 órakor került sor a XIV. Országos Senior Úszóverseny megnyitóján.

Kevesen tudják, hogy Csongrádi József fiatal éveiben ifjúsági válogatott futballkapus volt, hogy kiváló tornásznak és asztaliteniszezőnek számított és, hogy ígéretes sportkarrierjét a rettegett gyermekparalízis betegség törte ketté. Csak ez után – terápiaként – fordult az úszás felé, hogy aztán végleg az uszoda világában maradjon.

Több mint három évtizedes edzői, sportvezetői pályafutása során sok száz, talán ezernél is több tanítvány fordult meg a kezei között, akikkel előbb az úszást, majd később a vizilabdát szerettette meg és akiket bevezetett a versenysport világába.

Nagyon sokan, nagyon sokat köszönhetünk neki! Nem csak fizikai állóképességet, sportsikereket, tartást adott, de egyfajta szemléletet is közvetített. Önbizalmat sugárzott és küzdelemre sarkallt. Arra, hogy soha ne add fel! Utólag belátható, hogy ez az üzenete jó útravalónak bizonyult…

 

  1. június 28.

Dr. Böszörményi Zoltán (Ph.D)

egykori tanítvány